Sirkulære løsninger på dagsorden

NWC Faggruppe Bærekraft med gjester har hatt møte på Mjøstårnet. FOTO: Berit Sanness.

NWC Faggruppe Bærekraft brukte nylig et helt møte på sirkularitet. – Temaet er høyaktuelt. Det var veldig nyttig for hele faggruppen å bli oppdatert på aktiviteten i SirkTRE. Samtidig ble vi bl.a. kjent med vårt nye medlem Østlandet Gjenvinning, sier klyngeleder Berit Sanness.

 

Et stort antall medlemmer i NWC er representert bærekraftgruppen. Den 14. mars var det nytt møte i faggruppen på Mjøstårnet, og temaet var sirkulære løsninger.

I dag er verdikjeden for skog og tre som kjent i stor grad lineær. Det er bakgrunnen for at Norwegian Wood Cluster var fødselshjelper for Grønn plattform-prosjektet SirkTRE som nå pågår for fullt. Klyngen er i dag én av omkring 25 partnere i prosjektet, bl.a. mange av bedriftene i NWC.

 

For at hele bærekraftgruppen skal holdes oppdatert på arbeidet innenfor SirkTRE, hadde prosjektleder Kristine Nore fra Omtre AS, som er ansvarlig partner i SirkTRE, tatt turen til Mjøstårnet. Det samme hadde prosjektlederen for forskningsparallellen CircWOOD, Lone Ross, som er forskningssjef ved NIBIO.

 

Ambisiøst prosjekt
Prosjektet SirkTRE har som mål å nytte 250 000 m3 (125 000 tonn) returtre innen 2024, 1 mill. m3 (0,5 mill. tonn) innen 2030. I møtet ga Kristine Nore oversikt over prosjektet og eksempler på hva som skjer i de ulike arbeidspakkene innenfor SirkTRE.

 

- Vi var faktisk den eneste som svarte på utlysningen til Grønn plattform, og prosjektet er ambisiøst. Prosjektet skal etablere den helsirkulære verdikjeden for tre. Verdisirkler er i ferd med å bli et sentralt begrep innen sirkulær økonomi. Det kan derfor være riktigere for oss å si at vi skal etablere trenæringens verdisirkler – den komplette verdikjeden, sa Kristine Nore.

NWC bruker faggruppe Bærekraft som referansegruppe for sin deltakelse i SirkTRE. Her får faggruppen interessant oppdatering fra Kristine Nore, som er prosjektleder for SirkTRE. FOTO: Berit Sanness.

- Det skjer nå mye innenfor SirkTRE, og framdriften i arbeidspakkene er god. Vi løser ikke alt innenfor prosjektet, så vi vil gjerne ha engasjement rundt å fremme standardarder, gå fra rivning til demontering og ombrukskartlegging, bygge marked og få på plass insentiver for økt ombruk, sa Nore.

SirkTREs prosjektleder Kristine Nore fortalte bl.a. om betydningen av standardiseringsarbeidet for sirkulære byggeløsninger og hvordan SirkTRE bidrar i dette arbeidet. FOTO: Berit Sanness

Fem forskningsaktører samarbeider

Forskningsparallellen CircWOOD er resultatet av et unikt samarbeid mellom NIBIO, NMBU, NTNU, Høgskolen i Innlandet og Treteknisk, som alle er ansvarlig for hver sin arbeidspakke i prosjektet. Inkludert i prosjektet er også ni bedriftspartnere. CircWOOD var den beste av alle forskningssøknadene som ble sendt inn våren 2021 til Grønn plattform-utlysningen. Imponerende.

 

I møtet orienterte forskningssjef Lone Ross, NIBIO, overordnet om arbeidet innenfor CircWOOD og hvilke resultater prosjektet forventer å produsere.

 

- Vi skal se på potensialet, fordelene og effektene ved økt sirkulær bruk av tre i Norge. Hva er ressursene, hvordan påvirkes markedet, hvordan fungerer den digitale vareflyten, hvordan vil sirkulær bruk påvirke klima og miljø, hvordan støtter politiske rammeverk endringen, hvilke holdninger har vi til sirkularitet og hvilke teknologier må utvikles, - dette er spørsmål vi ønsker å svare ut i prosjektet, sa Lone Ross.

 

Tre doktorgradsstipendiater er knyttet til prosjektet.

 

- Både NIBIO, NMBU og Høgskolen i Innlandet har hver sin stipendiat, som er godt i gang med arbeidet. Det er en viktig investering på et kompetanseområde som får økt betydning framover, sa Lone Ross.

Forskningssjef Lone Ross, NIBIO, er prosjektleder for circWOOD, der fem akademiske aktører samarbeider. FOTO: Berit Sanness

Internasjonalt arbeid

Det er krevende å holde oversikt og skaffe seg kontakter internasjonalt. Daglig leder Ola Rostad i Tretorget er derfor leid inn av NWC for å lede «SirkGLOBAL», en av arbeidspakkene i SirkTRE. Dette skjer på oppdrag for Omtre AS.

 

- Arbeidspakken skal bidra til eksportmuligheter for produkter, løsninger og kompetanse utviklet i SirkTRE. Videre skal arbeidspakken bidra til internasjonal kommunikasjon om prosjektresultater og synliggjøre satsingen. Ambisjonen er også å sikre en posisjon i EUs forskningsprogram «Horisont Europa», sa Ola Rostad.

Ola Rostad er mye på farten som leder av «SirkGLOBAL», en av arbeidspakkene i SirkTRE. FOTO: Berit Sanness

Nytt medlem med fokus på bærekraft
Østlandet Gjenvinning AS, som er en sentral aktør innen avfall, gjenvinning og transport på Innlandet, ble medlem i NWC i november 2022. Adm.dir. Bjørn Rosenberg og salgs- og markedssjef Jon Inge Kjørum sørget for at bærekraftgruppa ble kjent med både bedriften og deres bærekraftarbeid.

- Østlandet Gjenvinning ble stiftet for 20 år siden. I løpet av disse årene har vi gått fra å leve av mest mulig avfall til å skape verdier på bærekraftig måte. Selskapet vårt driver kun med næringsavfall. Vi tar imot avfall, transporterer, sorterer og kverner, transporterer og leverer til industri.  Ettersom vi årlig tar imot 10-11 000 tonn trevirke som i dag kvernes til brensel, er vi interessert i å se på annen bruk av dette råstoffet, sa adm.dir. Bjørn Rosenberg.

 

Østlandet Gjenvinning jobber i disse dager med sin tredje bærekraftrapport.

- Vesentlighetsanalysen vi gjennomførte viste at avfallshåndtering fikk høye score, både hos oss og andre vi samarbeider med. Prioritering av bærekraftmål gjorde at vi konkluderte med å satse mot fire områder: Innovasjon og sirkulærøkonomi, Logistikk, Kompetanse og Påvirkning på industri og lovgivende myndigheter. Her ønsker vi å forbedre oss og jakter på nye løsninger, sa salgs- og markedssjef Jon Inge Kjørum, Østlandet Gjenvinning.

Artig å bli kjent med vårt relativt nye medlem Østlandet Gjenvinning. FOTO: Berit Sanness

Adm.dir. Bjørn Rosenberg i Østlandet Gjenvinning presenterte en offensiv bedrift på bærekraftområdet. FOTO: Berit Sanness

Salgs- og markedssjef Jon Inge Kjørum ble umiddelbart invitert til å orientere nærmere om erfaringene til Østlandet Gjenvinning når det gjelder bærekraftrapportering ved en seinere anledning. FOTO: Berit Sanness.

Salgs- og markedssjef Jon Inge Kjørum ble umiddelbart invitert til å orientere nærmere om erfaringene til Østlandet Gjenvinning når det gjelder bærekraftrapportering ved en seinere anledning. FOTO: Berit Sanness.

Gjenbruk, ombruk og redesign

Selv om NWC konsentrerer seg om trebyggeri var det interessant å bli kjent med bedriften RE:inventar, som har hatt en eksplosiv vekst etter å ha blitt etablert for et par år siden. Bedriften jobber med gjenbruk, ombruk og redesign av kontormøbler og inventar, og har utviklet konsept for dette.

- Vi har sterkt fokus på gjenbruk og sirkulærøkonomi, og benytter bl.a. digitale tvillinger i prosessen, sier daglig leder Lars Erik Sikkeland i RE:inventar.

 I kjølvannet av orienteringer og pauseprat er det ikke umulig at nye prosjektidéer dukker opp framover. 

Forrige
Forrige

Ny Struktur inn som medlem

Neste
Neste

Eidsiva Bioenergi AS med i NWC