Paris 2024: Olympisk mester i klimavennlige bygg

OL-anlegget Paris Aquatic Center. Foto: Paris 2024/ MGP / Architectes: VenhoevenCS & Ateleiers 2/3/4/ (Image: Proloog)

Til sommeren arrangeres de 33. olympiske leker og de 17. paralympiske leker i Frankrikes hovedstad. Her er det ikke bare de sportslige rekordene som skal slås; Paris har også satt seg mål om OL-rekord i CO2-reduksjon.

Paris 2024 har satt seg som mål å halvere karbonfotavtrykket for sine olympliske leker sammenliknet med London 2012 og Rio 2016. Dette omfatter både energiforbruk, catering, transport, utstyr, IT og ikke minst anlegg.

Dette har gitt seg utslag i en stor gjenbruk av eksisterende anlegg. Av 35 anlegg er det kun to som er nybygde; Athletes Village og Paris Aquatic Center. I nybygg og rehabilitering har man brukt en høy andel trematerialer sammen med lavkarbon betong og resirkulerte materialer. For byggenes livssyklus er det beregnet 47% reduksjon i klimafotavtrykk sammenliknet med konvensjonelle byggeprosjekter.

Athletes Village er en 520 dekar stor bydel med 82 bygninger som skal huse 14.000 personer under OL. Byggene er hybrider av tre og stål, der de nederste åtte etasjene er bygd i massivtre, mens stål er brukt for å støtte de øverste nivåene. Når lekene er over, vil Athletes Village bli omgjort til 6000 leiligheter og kontorer.

Paris Aquatic Center er OL-arena for synkronsvømming, vannpolo og stuping. Hallen er tegnet av nederlandske Venhoeven CS sammen med franske Ateliers 2/3/4. Taket på 5000 kvm og 89 meter spenn er laget av massivtre, og formen på taket er spesielt utformet for å gjøre hallen energieffektiv. I tillegg er hele takflaten kledd med solcellepaneler og dette utgjør i dag den største solcelleparken i Paris.

Frankrike vedtok i 2022 en forordning som setter strenge krav til klimautslipp i bygninger, hvor det blant annet kreves at offentlige bygninger skal bygges av 50% trevirke eller andre naturmaterialer.  

Les mer:

Træ.dk

Pressemelding Paris 2024

Forrige
Forrige

Viktig mobilisering gjennomført

Neste
Neste

Oslotre inspirerer med prisvinnende bygg