Viktig mobilisering gjennomført

Med støtte fra Innlandet fylkeskommune har Norwegian Wood Cluster gjennomført prosjekt «TRE-Standard» for å motivere trenæringen til å engasjere seg sterkere i nasjonalt og internasjonalt standardiseringsarbeid. Ettersom ny Byggevareforordning får stor betydning, har prosjektet også bidratt med oppdatert innsikt på dette feltet.

Prosjekt «TRE-Standard» har gitt økt innsikt i pågående standardiseringsarbeid med relevans for tremekanisk industri og gitt et grunnlag for at næringen engasjerer seg sterkere i langsiktig nasjonalt og internasjonalt standardiseringsarbeid framover. Standarder etablerer markedskrav som har avgjørende betydning for hvilke byggeløsninger som velges.

Ønsket av bedriftene

- Med prosjekt «TRE-Standard» har vi dekket et behov i næringen. Bakgrunnen for prosjektet var at vår faggruppe «Fremtidige byggeløsninger» ønsket at vi skulle se nærmere på dette temaet, sier klyngeleder Berit Sanness i Norwegian Wood Cluster. Hun har vært prosjektleder for «TRE-Standard».

- I denne faggruppen sitter det mange sentrale bedriftsrepresentanter. Bedriftenes prioriteringer er avgjørende for hvilke prosjektinitiativ vi tar. Her var meldingen klar, og dette fulgte vi opp, sier Sanness.

Før prosjektet startet opp høsten 2022 hadde norske tremekaniske bedrifter i begrenset grad engasjert seg i klima- og miljøstandarder for byggsektoren uavhengig av materialer. Samtidig setter nasjonale og internasjonale standarder premissene for hvordan klimadokumentasjon utarbeides og hvordan klimafotavtrykket beregnes for både enkeltmaterialer og bygg.

Roser Innlandet fylkeskommune

Berit Sanness berømmer Innlandet fylkeskommune for å støtte prosjektet økonomisk.

- Norwegian Wood Cluster har sterke tremekaniske bedrifter fra Innlandet som medlemmer, og de stilte seg bak prosjektet. Disse bedriftene er imidertid avhengig av en langt bredere mobilisering for å ivareta næringens konkurransekraft på dette området, og dette forsto fylkeskommunen. Derfor er det all honnør til Innlandet fylkeskommune for å se betydningen av mobiliseringsarbeidet og støtte prosjektet økonomisk, sier Sanness.

Oppvåkning

Et hovedtiltak i regi av prosjektet var en workshop på Mjøstårnet høsten 2023. Den hadde høy deltakelse og ble oppsummert som et gjennombrudd. En uttalelse fra en av de 40 deltakerne, som tidligere hadde deltatt på flere møter om temaet, oppsummerer nytten av workshopen: «Nå begynner alvoret med standardisering å gå opp for meg».

Ut av workshopen kom det både erkjennelser, innsikt og konkrete planer om tiltak. Det var bred enighet om at her må næringen gjøre et løft ved å samordne ressurser og samles om fokusområder.

Se omtalen av workshopen her:  Mobilisering for standardisering — NWC (nwcluster.no)

Nøkkelaktører med i prosjektet
Både Moelven Limtre og Hunton Fiber har sittet i prosjektgruppen for «TRE-Standard». Det samme har Treteknisk og Treindustrien. I tillegg har WoodWorks! deltatt som observatør.

Klyngeleder Berit Sanness, Norwegian Wood Cluster. Foto Ola Rostad.

- Nasjonalt er det Treteknisk og Treindustrien som har nøkkelrollene på standardiserings-området. De har derfor også hatt sentrale roller under gjennomføringen av prosjekt «TRE-Standard». Det har samtidig vært avgjørende viktig for oss å trekke veksler på bedriftenes erfaringer. Dette skjedde ikke minst under workshopen, der både Dynea AS og Moelven Limtre AS delte av sine erfaringer fra mange års standardiseringsarbeid, sier Sanness.

EUs Byggevareforordning blir sentral

Prosjektets mobiliseringsarbeid har økt oppmerksomheten om betydningen av standardisering hos en rekke tremekaniske bedrifter i Innlandet og resten av Norge. I tillegg har prosjektet analysert konsekvensene av EUs nye Byggevareforordning, som vil bli avgjørende for standardiseringsarbeid framover. Norsk Treteknisk Institutt har utført analysen for prosjektet.

- EUs nye Byggevareforordning vil legge klare premisser på klima- og miljøområdet og bli overordnet standardiseringsarbeidet, sier adm.dir. Audun Øvrum, Treteknisk.

Byggevareforordningen (CPR – Construction Products Regulation) er en handelslov som beskriver hvordan byggevarer skal dokumenteres for å kunne omsettes lovlig i EØS-området. Den nye Byggevareforordningen, som forventes å bli juridisk godkjent i EU i november 2024, innfører krav til deklarering av klima- og miljødata gjennom CE-merking, noe som tidligere ikke har vært obligatorisk.

Dagens regelverk for beregning og deklarering av klima og miljøegenskaper er utviklet i den europeiske standardiseringskomiteen Sustainability in construction work (CEN TC350).

Sikre enhetlige beregninger

- Gjeldende regelverk er ufullstendig og gir for stort rom for tolking i hvordan man beregner livsløpsregnskap der allokering, massebalanse og krav til datakvalitet er sentrale begrep som påvirker resultatet i miljødeklarasjonene (EPD – Environmental Products Declaration) i stor grad, adm.dir. Audun Øvrum, Treteknisk, som leder Standard Norges komité for tre og trebaserte materialer.

Adm.dir. Audun Øvrum, Treteknisk. FOTO: Treteknisk

Implementeringen av den nye Byggevareforordningen innebærer omfattende endringer i standardiserings-prosessene for CE-merking av byggevarer. Dette rammeverket utvikles i en egen prosess (CPR Acquis-prosessen), som har som mål å forbedre og presisere regelverket samt lage overordnede regler for hvordan byggevarer skal deklarere klima og miljøbelastninger, brannegenskaper og innhold av farlige stoffer.

Audun Øvrum forteller at dagens beregningspraksis for eksempel har ført til at svenske EPD-er for høvellast av gran har gitt 30 % lavere utslippstall enn norske EPD-er som følge av ulik tolkning av internasjonale standarder.

- Vi forventer at konsekvensene av den nye Byggevareforordningen blir at relevante standarder endres slik at man får lik beregningspraksis framover, sier Øvrum.

Forrige
Forrige

NWC søker prosjektleder trekonstruksjoner

Neste
Neste

Paris 2024: Olympisk mester i klimavennlige bygg