NWC leder nytt kompetanseprosjekt

Fylkesutvalget i Innlandet fylkeskommune har bevilget 1,5 mill. kroner i støtte til prosjekt «Heartwood», som skal bidra til kompetansepåfyll innenfor den tremekaniske industrien. – Dette er en svært viktig satsing for å styrke konkurransekraften til skog- og trenæringen, sier klyngeleder Berit Sanness.

Innlandet har potensiale for økt verdiskaping på basis av skogbasert industri. For å lykkes med å realisere potensialet er det avgjørende med treffsikre kompetansetilbud for industrien.

 - Det er gledelig at Innlandet fylkeskommune gjennom sitt enstemmige vedtak i fylkesutvalget den 20. desember 2022 støtter satsingen på kompetanseprosjektet «Heartwood». Prosjektet er svært viktig for konkurransekraften til skog- og trenæringen i Innlandet. Samtidig vil dette prosjektet helt klart også få stor betydning langt ut over Innlandets fylkesgrenser, sier klyngeleder Berit Sanness.

Et svar på industriens behov
Den skogbaserte næringen har over tid rapportert om et økende behov for påfyll av kompetanse. Våren 2022 arrangerte klyngen dialogmøter mellom ledelsen i fylkeskommunen og konsernsjefer og topptillitsvalgte i fire av de sentrale medlemsbedriftene i Innlandet der temaet var oppe. Meldingen fra bedriftene var bl.a. at mange ansatte har behov for å supplere kompetansen for å bli i stand til å håndtere ny, mer avansert prosessteknologi og nye miljøkrav til produkter og produksjonsmetoder. Dette er ett av mange behov som følges opp i det nye prosjektet «Heartwood», der Norwegian Wood Cluster er prosjekteier.

- Prosjektet inkluderer ni arbeidspakker, så nå får vi muligheten til å se nærmere på en rekke områder som kan ha betydning for å gi treffsikre kompetansetilbud til den tremekaniske industrien, sier klyngeleder Berit Sanness.

Terje Melheim, som er fagansvarlig for medarbeider- og lederutvikling i Moelven Industrier, har hatt en sentral rolle i utviklingen av prosjekt «Heartwood» i god dialog med Innlandet fylkeskommune.

- I Moelven er det våre medarbeidere som gjør forskjellen. Å utvikle medarbeidernes kompetanse vil bidra til styrket konkurransekraft, og det vil ruste hele verdikjeden i den skogbaserte industrien for fremtiden. «Heartwood» knytter viktige kompetansemiljø tettere på industrien. Det gir oss mange muligheter framover», sier Terje Melheim, som framover også vil fungere som sparringspartner for klyngeleder i kompetansespørsmål.

Hunton Fibers HR-sjef Tore Bergsveen, som inntil nylig ledet klyngens faggruppe for kompetanse, har også vært involvert i utviklingen av «Heartwood» og er godt fornøyd med at prosjektet nå kan starte opp.

- Dette er et kjempeviktig prosjekt for å gi våre medarbeidere større muligheten for å delta i den helt nødvendige kompetanseoppbyggingen innen prosessforståelse og digitalisering, som hele vår bransje må adressere tydelig og raskt til neste år. Vi ser frem til å samarbeide tett med de andre bidragsyterne i prosjektet, sier Tore Bergsveen.

Bildet er tatt under et dialogmøte mellom Norwegian Wood Cluster og Innlandet fylkeskommune den 25. april 2022. Foto: Berit Sanness

Spennende bredde i samarbeidet

Prosjektpartnerne til Norwegian Wood Cluster vil være Innlandet fylkeskommune, NTNU Gjøvik, Læringsfabrikken, Ringsaker videregående skole, Vitensenteret Innlandet, Moelven Industrier ASA, Hunton Fiber AS og G3 Gausdal Treindustrier SA.

- For oss er bredden i samarbeidspartnere veldig spennende. Norwegian Wood Cluster vil også tilrettelegge for at medlemsbedrifter i klyngen som ikke er samarbeidspartnere ved oppstart, får mulighet til å bli involvert i prosjektet på et senere tidspunkt. Dessuten vil NHO, Treindustrien og Treteknisk bli invitert med som eksterne samarbeidspartnere på relevante aktiviteter, sier Sanness.

Prosjektmål
«Heartwood» skal utvikle verdensledende utdanningstilbud for skogbasert industri i Innlandet. Prosjektet skal øke Innlandets kapasitet til å møte nye kompetansebehov i industrien ved å utvikle fleksible og desentraliserte kompetansemoduler som kan tilbys når behovene oppstår i industrien.

Prosjektet har som mål å:

Mål 1: Etablere en strategisk samhandlingsarena for å utvikle, teste og oppskalere kompetansetilbud, med nøkkelpersoner fra næringsliv og bedrifter, klynge- og bransjeorganisasjoner, skoler og høyskoler, og offentlige myndigheter

Mål 2: Styrke kvaliteten og næringsrelevansen til aktuelle linjer i videregående skoler i skogindustriens nedslagsfelt gjennom tettere samhandling mellom bedrifter og utdanningsmiljøer

Mål 3: Sikre god samhandling mellom bedrifter og videregående utdanning ved å øke utnyttelsen av hospiteringsordninger mellom bedriftene, yrkesfaglige utdanningsmiljøer, fagskoler og universiteter.

Mål 4: Øke kapasiteten for etter- og videreutdanningstilbud blant industriarbeidere og ingeniørkandidater ved å utvikle spissede forkursmodeller for kandidater med kort, formell utdanning

Mål 5: Øke bedriftenes kapasitet til å gjennomføre etter- og videreutdanningstiltak for fagarbeidere ved å utvikle spissede mikro-moduler som kan tilpasses skiftarbeid, og dele erfaringene med slike mikro-kurs ut i næringen

Mål 6: Videreutvikle bedriftenes kapasitet til å gjennomføre felles, bedriftsbaserte fagbrevutdanninger ved å utvikle hybride og samlingsbaserte fagbrevløp

Mål 7: Utvikle studentaktive læringsmodeller i desentraliserte og fleksilbe ingeniørstudier rettet inn mot rural industri

Mål 8: Etablere plattform for læring av de fremste industrilæringsmiljøene internasjonalt

Forrige
Forrige

Oslotre AS inn i klyngen

Neste
Neste

Vyrk Innovasjon nytt medlem i NWC