Spennende besøksrunde for Julie Gedde-Dahl

Julie Gedde-Dahl la turen innom Hunton Fiber på Gjøvik og ble inspirert av å høre om noe av det bedriften driver med. Teknisk sjef Thomas Løkken ønsket Julie velkommen snarlig tilbake. Foto: Berit Sanness

Vi gleder oss over at arkitekt Julie Gedde-Dahl er på plass som prosjektleder i Norwegian Wood Cluster. Nå har hun startet besøksrunden til medlemmene. – Hyggelige folk og stort engasjement for trebyggeri. Jeg gleder meg til fortsettelsen, sier Julie Gedde-Dahl.

Den nye prosjektlederen blir en sentral medarbeider i klyngen med ansvar for bl.a. faggruppen «Fremtidige byggeløsninger». Hun blir også prosjektleder for akustikkprosjektet «3LYD», som har mange deltakere og gjelder et viktig område for å styrke konkurransekraften til trebyggeri.

Flere bedriftsbesøk står for tur. Det samme gjør møter hos NMBU på Ås og hos NTNU og SINTEF i Trondheim. 

Fremoverlente Hunton
Første stopp på «bli kjent»-runden var Gjøvik, der Julie blant annet ble kjent med Hunton Fiber AS. Bedriften har vært et aktivt medlem i Norwegian Wood Cluster helt fra starten i 2017, deltar i alle faggruppene til klyngen og i flere av klyngens prosjekter, deriblant prosjekt «3LYD».

Hos Hunton ga teknisk sjef Thomas Løkken en interessant gjennomgang av noen av Huntons produkter.

- Akustikk er et av områdene vi er opptatt av. Vi oppnådde fantastisk lydmåling for Huntons trefiberisolasjon. En lydvegg isolert med Hunton Nativo trefiberisolasjon demper støy langt over kravet som gjelder mellom boenheter. Det er vi stolte av. Men det er flere utfordringer knyttet til akustikk, så vi ser blant annet frem til gjennomføringen av «3LYD»-prosjektet, sier Thomas Løkken.

Nylig fikk Hunton Fiber tilsagn om over 14 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge til å utvikle sitt nye sirkulære vekstmedium, Fibergrow®.

- Fibergrow kan brukes til dyrking i de fleste grøntproduksjoner, som agurk og tomat, bær, urter, blomster og busker i planteskoler. Fibergrow kan helt eller delvis erstatte dagens mindre bærekraftige alternativer for dyrking, sier Løkken.

- Jeg gleder meg allerede til å få en grundig omvisning i både den gamle og den nye fabrikken til Hunton. Her er det en bedrift som jakter på stadig nye produkter og bærekraftige løsninger, og det er veldig inspirerende, sier Julie Gedde-Dahl.

Kontur med spennende bygg
I Kontur Arkitekter AS sine lokaler på Gjøvik møtte Julie partnerne Roar Jacobsen og Jørn Reiner, som begge har stort engasjement for gode arkitektoniske løsninger i bygg. Kontur har vært medlem i Norwegian Wood Cluster siden 2019 og deltar aktivt i relevante faggrupper og prosjekter, også i prosjekt «3LYD».

Kontur er et tverrfaglig arkitektkontor som arbeider med et rikt utvalg av byggeprosjekter, med hovedvekt på boliganlegg, yrkesbygg, skole og omsorgsbygg.

- Vi inngår nå i alliansen VIER sammen med fem andre arkitektkontor rundt i landet. Det styrker posisjonen vår for større oppdrag, sier Jørn Reiner.

Kontur har blant annet vært arkitekt for Voldsløkka skole og kulturstasjon i Oslo, med Oslobygg som byggherre. Voldsløkka ble åpnet i august 2023.

- Dette er Norges første skole med plusshus-standard og kombinerer sol- og jordenergi, miljøvennlige byggematerialer, energieffektivt bygg og et helt unikt uteområde til et europeisk forbildeprosjekt, sier Roar Jacobsen. Han ga nylig over ansvaret for den daglige driften av Kontor Arkitekter til Erik Brett Jacobsen, som var prosjektansvarlig for Voldsløkka skole og kulturstasjon. Der var akustikk var en av de viktige problemstillingene.

- Jeg setter umiddelbart Voldsløkka skole på ønskelisten for befaringer, sier klyngens nye prosjektleder Julie Gedde-Dahl.

Arkitekt Julie Gedde-Dahl var på hjemmebane da hun møtte arkitektene Jørn Reiner (t.v.) og Roar Jacobsen, som begge er partnere ved Kontur Arkitekter AS på Gjøvik. Foto: Berit Sanness

Ny master ved NTNU
Under besøket hos NTNU på Gjøvik ble Julie kjent med at ny master i «Bygningsinformatikk og trekonstruksjoner» skal tilbys på Gjøvik fra høsten 2025. Assisterende professor Thomas Haavi orienterte om planene.

Det toårige studiet vil utdanne sivilingeniører med kunnskap innen bygningsinformatikk, bærekraft og trekonstruksjoner. Studiet setter søkelys på bygningsinformatikk og hvordan digitaliseringen blir stadig mer viktig for bransjen, samt bruk av tre i bygningskonstruksjoner og hvordan man gjennom digitalisering og riktig design kan legge til rette for mer effektiv produksjon.

- Sentralt i studiet står dermed utfordringen i hvordan man kan utnytte de muligheter som digital informasjon gir til å bygge bærekraftige bygg med effektive prosesser fra design til produksjon. Tre som byggemateriale kan bidra til å redusere miljøbelastningen på flere områder, men krever god kompetanse både om materialegenskaper, utforming og produksjon, sier Haavi.

Studiet består av obligatoriske og valgbare emner basert på valg av fordypning. Studenten kan velge fordypning innen digitalisering, eller bærekraftig og sirkulær bruk av tre, eller en kombinasjon av dette. Fordypningen kan foregå i samarbeid med en bedrift. Opptaksgrunnlaget er fullført bachelorgrad i ingeniørfag eller tilsvarende utdanning.

- Dette studiet heier vi på, sier Julie Gedde-Dahl. Hun har selv erfaring med kandidater med dansk bachelorutdanning på et liknende område og vet at disse kandidatene har kompetanse som etterspørres i markedet. 

Neste
Neste

Prosjekt Klimavennlige bygg Innlandet: Året 2024 oppsummert