Prosjekt Klimavennlige bygg Innlandet: Året 2024 oppsummert
En kort og optimistisk oppsummering fra prosjekt Klimavennlige bygg Innlandet som har tilbakelagt ett år med klimamobilisering i byggenæringen: Stort engasjementet og delingsvilje! Vi ser frem til fortsettelsen i 2025.
I løpet av året 2024 har vår prosjektgruppe reist rundt i Innlandet og hatt utallige møter med aktører i byggebransjen. Vi er utvilsomt en bransje med et stort ansvar for klima og natur, og vi vet at det mest klimavennlige bygget er det som aldri blir bygd. Samtidig trenger vi bygg for å bo, jobbe, lære, pleies, bli friske, møtes og trives i.
Dele, lære, inspirere
Så hvordan kan vi bygge det vi trenger på en måte som gir minst mulig negativ effekt på natur og klima? Bildet er sammensatt, og det finnes ingen oppskrift eller fasit. Dermed har resepten for dette prosjektet blitt å DELE kunnskap og erfaringer, og INSPIRERE til endring, og til å prøve og feile.
Og det er nettopp viljen til å lære og dele som har gjort det største inntrykket gjennom dette året med webinarer, fagsamlinger og møter. Utbyggere, entprenører, rådgivere, arkitekter, byggevareprodusenter og gjenvinningsaktører har delt villig av sin kunnskap og sine praktiske erfaringer med prosesser og materialer. Og deltakelsen på de faglige webinarene og responsen på nyhetsbrevet har vist at folk ønsker å lære mer.
Noen erfaringer og tanker vi har gjort oss gjennom året:
o Interessen og søken etter kunnskap er stor, spesielt omkring ombruk og rehabilitering, klimagassberegninger og materialkunnskap.
o Samarbeid i hele verdikjeden er avgjørende for å få fortgang på bærekraftige byggeprosesser. Vi trenger faste møteplasser for å dele gode og dårlige erfaringer, diskutere løsninger, muligheter og risiko.
o Myten om at det å bygge klimavennlig er dyrere, lever fortsatt. Vi må dele de gode eksemplene på at det ikke alltid stemmer – og ta driftskostnader og levetid med i betraktningene (Livssyklusanalyser LCA og Livssykluskostnader LCC).
o Mange virksomheter, spesielt mindre utbyggere og kommuner, kan ha vanskelig for å ta økonomisk risiko. Derfor trenger vi gode incentivordninger for risikoavlastning, slik at flere tør å gå foran og prøve ut nye løsninger og etablere en ny og mer klimavennlig praksis. Per i dag er det få slike ordninger.
o Eiendomsutviklere i utleiemarkedet velger ofte sertifisering fordi de mener det vil lønne seg i et fremtidig leiemarked. Mens offentlige utbyggere som skal bygge og rehabilitere formålsbygg som skoler og sykehjem (som ikke skal leies ut) kan oppnå vel så gode resultater uten å sertifisere bygget. Ved å gjøre gode grep rundt ombruk, materialbruk og byggeløsninger som gjør at byggene lever lenger og kan tilpasses fremtidige bruksområder.
o Utbygger og leietaker har stor makt i sine bestillinger. Gjennom å uttrykke tydelige krav til bærekraft i prosjektene i en tidlig fase, er det stor mulighet til å påvirke sluttresultatet.
o Mange kommuner har gode klimaplaner og skal i henhold til anskaffelsesreglene vekte klima- og miljøhensyn med 30%. Her er det viktig å ta med lokale leverandører i dialogen for å sikre at de er i stand til å levere.
o For å lykkes med ombruk av byggevarer, trenger Innlandet å bygge systemer i form av ombrukssentraler og ressursdatabaser.
2025: Møteplasser og mer kunnskap
Vi følger opp vår egen lovnad om å etablere en fast møteplass for byggenæringen i Innlandet, to ganger i året. Første samling blir den 20. mars på Hamar og vil handle om ombruk og klimagassberegninger. Her blir det faglige innlegg, men også samarbeid og god tid til å mingle og snakke sammen i pausene. Fordi vi vet at endring og utvikling krever samarbeid. Andre fagsamling holdes i oktober, tid og sted er ikke fastsatt enda.
I starten av februar inviterer vi til webinar om hvordan nye samarbeidsformer i tidligfase kan gjøre en stor forskjell på måloppnåelse i prosjekter med spesifikke mål.
Aller sist vil vi å takke for samarbeidet i 2024 og ønsker et godt nytt år!
Hilsen prosjekt Klimavennlige bygg Innlandet v/ prosjektgruppa
Eivind, Marit, Christopher og Mari
Året 2024 i tall for Klimavennlige bygg Innlandet
I løpet av 2024 har 260 personer deltatt på fysiske samlinger i regi av prosjektet, og 480 personer har fulgt våre webinarer. I tillegg vet vi at flere har sett opptak av webinarene, men her mangler vi statistikk. Opptakene ligger ute på www.klimavennligebygg.no til fri benyttelse – du finner dem i arrangementskalenderen, under hvert enkelt arrangement.
Prosjektet har i skrivende stund 177 abonnenter på nyhetsbrevet som sendes ut et par ganger i måneden. I tillegg benytter vi LinkedIn til deling av aktuelt stoff. Andelen som klikker seg inn på saker er høy, og det er et tegn på at informasjonen er til nytte.
Har du innspill til temaer eller saker som bør deles i 2025, ta gjerne kontakt!