Skal lage lyd-databank for trebygg
Medlemsbedriftene har ønsket det. Finansieringen er på plass. Nå starter prosjekt «3LYD» opp. Målet er å utvikle en databank for lydisolasjon for etasjeskillere i bygg i tre og gi grunnlag for preaksepterte løsninger for bygg opptil seks etasjer.
Klyngeleder Berit Sanness er svært fornøyd med at Innovasjon Norge støtter det nye «3LYD»-prosjektet, som vil vare til 2027. Norwegian Wood Cluster arbeider blant annet med å utvikle fremtidens klimavennlige bygg- og boligløsninger for voksende markeder.
Ønsket av bedriftene
Å bygge i høyden er interessant for å redusere nedbygging av arealer. Mjøstårnet har vist at det er mulig å bygge høyt i tre. De største volumene med høyere trebygg ligger imidlertid i segmentet 4-6 etasjer.
Medlemsbedriftene i Norwegian Wood Cluster har pekt på løsninger for lyd (akustikk og vibrasjoner) som en av hovedutfordringer for å bygge trebygg i opptil seks etasjer. Etter bedriftenes ønske har klyngen derfor initiert et prosjekt som kan bidra til å oppnå preaksepterte løsninger på området lyd. Resultatet av prosjekt «3LYD» forventes å bli meget nyttig for bedriftenes konkurransekraft.
- Prosjektidéen har vært oppe på flere møter i vår faggruppe «Fremtidige byggeløsninger» og et større antall bedrifter har deretter meldt sin interesse og bidratt til å ferdigstille prosjektplanen, så prosjektet er godt forankret, sier klyngeleder Berit Sanness i NWC.
Samler gjennomførte lydmålinger
I prosjektet vil man i hovedsak samle inn eksisterende lydmålinger. Disse er i dag ikke tilgjengelige for andre enn eier av lydmålingene og firmaet som har utført lydmålingene.
- En forutsetning for å få tilgang på lyddataene er selvsagt at eierne av lydmålingene frigir disse for samling i en databank. Den jobben overlater vi til de som har utført målingene. Det blir nok også behov for å innhente supplerende dokumentasjon for eksisterende målinger, så langt dette er mulig, slik at for eksempel konstruksjonsløsning kommer fram, sier Sanness.
Supplerende målinger
For at databanken skal gi grunnlag for preaksepterte løsninger, er det i tillegg behov for et større antall nye lydmålinger. De involverte bedriftene vil bidra med supplerende målinger etter SINTEF sin mal mens prosjektet pågår.
- I tillegg ønsker vi å involvere bachelor- og masterstudenter ved NTNU. Det er også aktuelt å knytte en nærings-PhD-kandidat til prosjektet. Vi tror dette kan bli spennende oppgaver for studentene, som vil delta i et prosjekt med mange involverte bedrifter, sier Sanness.
Sterk kompetanse samlet
I prosjektgruppen sitter ressurspersoner fra SINTEF og NTNU, samt fra bedriftene som stiller seg bak prosjektet. Det gjelder ARE Treindustrier AS, Hersleth Entreprenør AS, Hunton Fiber AS, Kontur Arkitekter AS, Norconsult Norge AS, Norsk Massivtre AS, Ny Struktur AS, Oslotre AS og Sweco Norge AS.
- Vi har fått med oss toppkompetanse på området lyd og akustikk. For å få et best mulig datagrunnlag, vil vi dessuten invitere representanter for øvrige rådgivningsfirmaer som utfører lydmålinger, til å tiltre prosjektet, sier Sanness, som forteller at et par av disse rådgivningsfirmaene allerede har meldt interesse for å delta i prosjekt «3LYD».