Norsk-svensk samarbeid om ombruk av tre i bygg

Prosjekt Circular Bioeconomy Arena samlet en rekke aktører fra byggebransjen i Norge og Sverige til workshop på Mjøstårnet i august. Foto Mari Blokhus Nordtun

Hva må til for å komme videre? I slutten av august var 30 utvalgte personer fra byggebransjen i Norge og Sverige samlet til «Återbruksworkshop» på Mjøstårnet i Brumunddal. Byggevareprodusenter, byggevarekjeder, ferdighusleverandører, byggfaglige rådgivere og gjenvinningsaktører ble invitert til å dele erfaringer med ombruk i praksis.

Målet med workshopen var todelt; å utveksle erfaringer med ombruk i praksis for å lære om hva som fungerer godt, og samtidig identifiserte hindringer for oppskalering.

Ombruk fra ulike ståsted

Innlederne på workshopen representerte begge land og ulike deler av verdikjeden.

Kristine Nore, prosjektleder for det sirkulæreprosjektet «SirkTre», tegnet et bilde av markedssituasjonen for ombruk av trevirke. Nina Jacobsson Stålheim fra Göteborgs Stad viste oss hvordan byen jobber aktivt med å nå sine ambisiøse mål om å bli en «økologisk bærekraftig by» innen 2030. Morten Dybesland fra Statsbygg åpnet med et anslag til diskusjon: «Hva kan Statsbygg få til sammen med treindustrien?».

Fra byggevarekjeden Beijer presenterte Peter Bergengren en rekke tiltak som er gjort for å redusere avfall på byggeplass og tilrettelegge for gjenbruk av materialer i nye bygg. Fra norsk side var byggevarehandelen representert ved Optimera og Saint-Gobain Distribution, der Ingrid Kalstad og Kathrine Backe trakk frem logistikken som en vesentlig nøkkel til å lykkes.

Matnyttige diskusjoner

Det var lagt opp til god tid for diskusjoner under workshopen, for å samle så mye erfaring som mulig fra deltakerne. Hvilke muligheter og hindringer er det når det gjelder bruk av tre som er utnyttet fra tidligere byggeprosjekter? Hvilke behov for støtte ser bedrifter som allerede jobber med gjenbruk? Hvordan kan man ta mindre eksperimenter med gjenbruk og skalere dem opp?

Workshopen ble arrangert av Interreg-prosjektet Circular Bioeconomy Arena som eies av Paper Province og Norwegian Wood Cluster, i samarbeid med Omtre AS, som leder SirkTre-projektet i Norge. På svensk side er Innovatum Science Park og Dalarna Science Park samarbeidspartnere i interreg-prosjektet. På norsk side er Kjeller Innovasjon, Klosser Innovasjon og Circular Packaging Cluster viktige leverandører til prosjektet.

Berit Sanness fra Norwegian Wood Cluster og Elin Appel fra Paper Province loset deltakerne gjennom en 2-dagers workshop med inspirerende foredrag og lærerike diskusjoner. Foto Mari Blokhus Nordtun

Standardisering blir veldig viktig for å lykkes med omstillingen, sa prosjektleder i SirkTre, Kristine Nore. Hun oppfordret deltakerne til å gi innspill til regjeringens «ekspertgruppe for sirkulærøkonomi» som skal se nærmere på hvordan vi kan få fart på en sirkulær byggeindustri. Foto: Mari Blokhus Nordtun.

Vi ønsker å bidra med testing av løsninger for å få til mer ombruk. Vi er partner i «SirkTRE»-prosjektet, og vi har sett på mulighetene for om ombruk av tre i byggeprosjekt på Svalbard kunne være pilot i «SirkTRE»-prosjektet. Det lot seg dessverre ikke gjøre, så nå jakter vi på et godt alternativ på fastlandet, sa avdelingsdirektør Morten Dybesland, Statsbygg SF.  Foto: Mari Blokhus Nordtun.

Limtre fra ishall brukes i boliger: Nina J. Stålheim presenterte “Kvarter Återbruket” som et eksempel på ombruk i Göteborg. Når en av byens idrettshaller skulle rives, etablerte Göteborgs Stad et samarbeid med Moelven for å utfordre: Kan vi finne en løsning for å gjenbruke limtrebjelkene – en metode som vi kan benytte hver gang vi skal rive et bygg med limtrebjelker? Moelven sørget for demontering og testing av limtredragerne, og komunen kjøpte dem som et ferdig produkt. Limtredragerne er nå planlagt inn i Kvarter Återbruket, et boligkvartal med 70 leiligheter som skal bygges med minst 50% gjenbruk. Her er det også gjenbrukt hulldekker fra et IKEA-varehus. I utgangspunktet koster gjenbrukte hulldekker 3-4 ganger så mye som nye hulldekker, men NCC fikk i oppdrag å se på hva som har drevet kostnadene. Dermed har man funnet løsninger som gjør at prosjektet er nøytralt, kostnadsmessig. Les mer hos Moelven.

Peter Bergengren er prosjektleder for gjenbruk av byggematerialer hos Beijer AB, Sveriges største byggevarekjede. De jobber med utprøving av gjenbruksløsniner på flere plan, blant annet returordninger for uåpnet materiell fra byggeplass, utleie av byggedører, retur av emballasje og transportskadet gips for gjenbruk. Foto: Mari Blokhus Nordtun.

Mye av løsningen for å få til ombruk og en sirkulær bransje, ligger i logistikk og løsninger rundt det, sa forretningsutvikler Kathrine Backe i Optimera AS, Norges største byggevarekjede. Her avbildet (t.v.) sammen med Ingrid Kalstad i Saint-Gobain Distribution og Berit Sanness, Norwegian Wood Cluster. Foto: Mari Blokhus Nordtun.

Deltakerne på Norsk-Svensk workshop på Mjøstårnet august 2024. Foto: Mari Blokhus Nordtun

Forrige
Forrige

25.9. Webinar om EUs avskogingsforordning

Neste
Neste

Skal lage lyd-databank for trebygg