Norsk-svensk samarbeid om ombruk av tre i bygg
Hva må til for å komme videre? I slutten av august var 30 utvalgte personer fra byggebransjen i Norge og Sverige samlet til «Återbruksworkshop» på Mjøstårnet i Brumunddal. Byggevareprodusenter, byggevarekjeder, ferdighusleverandører, byggfaglige rådgivere og gjenvinningsaktører ble invitert til å dele erfaringer med ombruk i praksis.
Målet med workshopen var todelt; å utveksle erfaringer med ombruk i praksis for å lære om hva som fungerer godt, og samtidig identifiserte hindringer for oppskalering.
Ombruk fra ulike ståsted
Innlederne på workshopen representerte begge land og ulike deler av verdikjeden.
Kristine Nore, prosjektleder for det sirkulæreprosjektet «SirkTre», tegnet et bilde av markedssituasjonen for ombruk av trevirke. Nina Jacobsson Stålheim fra Göteborgs Stad viste oss hvordan byen jobber aktivt med å nå sine ambisiøse mål om å bli en «økologisk bærekraftig by» innen 2030. Morten Dybesland fra Statsbygg åpnet med et anslag til diskusjon: «Hva kan Statsbygg få til sammen med treindustrien?».
Fra byggevarekjeden Beijer presenterte Peter Bergengren en rekke tiltak som er gjort for å redusere avfall på byggeplass og tilrettelegge for gjenbruk av materialer i nye bygg. Fra norsk side var byggevarehandelen representert ved Optimera og Saint-Gobain Distribution, der Ingrid Kalstad og Kathrine Backe trakk frem logistikken som en vesentlig nøkkel til å lykkes.
Matnyttige diskusjoner
Det var lagt opp til god tid for diskusjoner under workshopen, for å samle så mye erfaring som mulig fra deltakerne. Hvilke muligheter og hindringer er det når det gjelder bruk av tre som er utnyttet fra tidligere byggeprosjekter? Hvilke behov for støtte ser bedrifter som allerede jobber med gjenbruk? Hvordan kan man ta mindre eksperimenter med gjenbruk og skalere dem opp?
Workshopen ble arrangert av Interreg-prosjektet Circular Bioeconomy Arena som eies av Paper Province og Norwegian Wood Cluster, i samarbeid med Omtre AS, som leder SirkTre-projektet i Norge. På svensk side er Innovatum Science Park og Dalarna Science Park samarbeidspartnere i interreg-prosjektet. På norsk side er Kjeller Innovasjon, Klosser Innovasjon og Circular Packaging Cluster viktige leverandører til prosjektet.