Hvordan kan digitale tvillinger være til nytte i industrien?

Bjørn Eriksen fra Moicon demonstrerte bruk av en digital tvilling og fortalte om de mange mulighetene som ligger i verktøyet. Foto Mari Blokhus Nordtun.

Hva er en digital tvilling, og hva kan den brukes til? I starten av september var NWCs medlemsbedrifter invitert til Hapro Electronics for lære av både deres og Huntons erfaringer med digitale tvillinger.

Leverandør Moicon har spesialisert seg på digitale tvillinger for industrien, og har samarbeidet med de to bedriftene om å lage en digital «kopi» av industrivirksomhetene. For det er nettopp det en digital tvilling er; en kopi av bygget, maskinene, lagrene, utstyret – laget i 3D i en digital løsning. Slik at man kan øve eller teste ut prosesser og endringer i en digital verden før man setter dem ut i livet. Litt som et dataspill, egentlig.

Et verktøy for kommunikasjon

Bjørn Eriksen i Moicon kaller den digitale tvillingen for et kommunikasjonsverktøy. – Vi lager en digital replika av fabrikken din, som gjør at du kan kommunisere visuelt, og det er mye mer effektivt, forklarte han.

Han viste oss hvordan visuell kommunikasjon trumfer det skriftlige, gjennom å dele ut byggesett i lego med ulike bruksanvisninger. Noen fikk et ark med tekst som forklarte hvordan legobilen skulle bygges. Andre fikk tegninger som viste byggeprosessen steg for steg. Kan du gjette hvem som løste oppgaven raskest?

Enorm hjelp når fabrikk skulle flyttes

I 2022 investerte Hapro i mye nytt utstyr. Dette sammen med et behov for å optimalisere produksjon og vareflyt, førte til en beslutning om å bygge om fabrikken. – Dette hadde vi aldri turt uten en digital tvilling, fortalte fabrikksjef Roy Hansen. Ved hjelp av tvillingen har man visualisert ulike oppsett for den nye fabrikken og latt alle ansatte komme med innspill, sett fra sitt ståsted og sin arbeidsoperasjon. I tillegg er alle mål på rom og utstyr helt eksakte.

Mange positive effekter

- Det at folk kjenner seg igjen i en visuell 3D-figur, gir mange fordeler. HMS blir for eksempel ivaretatt ved at rømningsveier, medisinskap og industrivern er på plass, og vi kan simulere «what if»-scenarier uten å bruke mye tid på å flytte prosessene fysisk, forklarte LEAN-koordinator Inge Storstein, som har vært sentral i arbeidet med den digitale tvillingen. Han la til at tvillingen er mobil og vises i en nettleser.

Med tvillingen kan man også se på flyten mellom linjene. Vareinntak, tørking, produksjon, vasking og pakking. – Da ser vi fort hvor det er mye tråkking og unødvendige metere, og det har blant annet resultert i at vi lagde en ny døråpning i fabrikken, fortalte Roy Hansen.

Utviklingsprosjekt hos Hunton på Gjøvik

Erling Leine er IT-rådgiver hos Hunton som etablerte en digital tvilling for sin fabrikk på Skjerven (trefiber-isolasjon) i 2022. – Vi brukte omtrent en uke sammen med Moicon for å få satt opp en modell av fabrikken. Dette ble gjort i forkant av en stor internkonferanse for bedriften, og vi ba alle ansatte om forslag til hvordan tvillingen kunne brukes, fortalte han.

I treindustrien har man store maskiner som ikke flyttes så ofte, til forskjell fra Hapro eller bilindustrien som har et stadig behov for endringer og ombygging. Men hvordan kan en digital tvilling likevel være nyttig?

- Hos oss var industrivernet raskt på med et forslag om å bruke den digitale tvillingen til 3D-branntegninger. Hydranter og slanger, slukkere og branndører ble lagt inn med såkalte «Mark ups» slik at du ser dem visuelt godt i den digitale tvillingen, forklarte Leine. Da kunne man planlegge fiktive brannøvelser, legge ut slanger og se hvor brannvesenet kan komme til, hvor langt slagene rekker og så videre.

Drifts- og vedlikeholds-teamet var også raske med forslag, blant annet om å merke utstyret med grønt, rødt eller gult flagg avhengig av behovet for vedlikehold. De ønsker seg dessuten sensorer som kan varsle feil og slitasje. – Og en digital tvilling kan også brukes til opplæring av nye operatører. De kan få et bilde av linja og visuelt se hva som befinner seg hvor, fortalte Leine.

Hos Hunton står det ikke på ideene om hvordan tvillingen kan brukes som verktøy. Til kvalitet og rapportering, hvor på linja skjer det feil, og hvor trenger vi flere sensorer? Til prosjektarbeid for å planlegge nye linjer og maskiner eller simulere trafikk fra ansatte og lastebiler. Og mye mer. – Vi ser mange spennende muligheter med en digital tvilling, og gleder oss til å få realisert alle ideene våre og bruke tvillingen mer aktivt, sa Leine. 

Hvordan komme i gang?

Leine har noen klare anbefalinger til bedrifter som vurderer en digital tvilling: - Test ut ulike verktøy og programmer og finn noe som passer for dere. Husk at 3D-filene er det dere som eier, så når bygg og maskiner først er skannet, kan de importeres og eksporteres til ulike systemer (som Moicon). Og terskelen er mye lavere enn du tror!

Vertskapet hos Hapro, fra venstre produksjonssjef Roy Hansen, LEAN-ansvarlig Inge Storstein og rykende fersk, pensjonert adm.dir Tor Asak Giæver. Lengst til høyre, prosjektleder og arrangør fra Norwegian Wood Cluster, Håvard Sørlie. Foto Mari Blokhus Nordtun.

Bjørn Inge Østby ga NWC-medlemmene en spennende omvisning i Hapro Electronics produksjonslokaler. Her produseres elektroniske komponenter til blant annet forsvarssystemer, seismikk-noder, droner, live-kringkastingssystemer, easy-ladere til elbil og VAR (Video Assistent Referee). Bedriften som holder til på Jaren, har 350 ansatte og omsatte for 912 MNOK i 2023. Foto Mari Blokhus Nordtun

Erling Leine presenterte det spennende arbeidet med digitale tvillinger hos Hunton. Foto Mari Blokhus Nordtun

Fornøyde besøkende hos Hapro. Foto Mari Blokhus Nordtun

Neste
Neste

25.9. Webinar om EUs avskogingsforordning