Tidenes kompetanseløft for treindustri og trebygger
NTNU har nylig invitert NWC og virksomheter innenfor verdikjeden til å delta i et kapasitetsløft, finansiert av Forskningsrådet, for å heve kompetansen innenfor tremekanisk industri og bygg i tre. Tiltaket har fått full støtte fra styret i NWC, og dialogen med bedriftene er nå i gang.
- Dette utviklingsprosjektet går over seks år og skal gi et kompetanseløft både for NTNU og bedriftene. På denne måten blir NTNU også bedre i stand til å dekke trenæringens behov, sier instituttleder Torbjørn Skogsrød ved NTNU på Gjøvik.
Satsingen går under navnet «Kapasitetsløft 2022» og vil kunne inkludere ny masterutdanning og phd-rekruttering i tillegg til de bedriftsinitierte prosjektene. Kapasitetsløftet er finansiert av Forskningsrådet supplert med egeninnsats fra bedriftene.
Full støtte fra styret
Styret i NWC behandlet henvendelsen fra NTNU den 10. juni og vedtok å gi en klar anbefaling til medlemsbedriftene om å støtte aktivt opp om kapasitetsløftet som NTNU beskriver, for å heve kompetansen innenfor tremekanisk industri og bygg i tre. Målet er å få finansiert prosjekter og aktiviteter samtidig som det bygges kompetanse, slik at både bedriftene og NTNU får et felles kompetanseløft.
- NTNUs initiativ passer særdeles godt med strategien til NWC og er en unik mulighet for bedriftene i NWC, sier klyngeleder Berit Sanness.
En kjempemulighet
Flere bedrifter har allerede meldt sin interesse for å se på egne prosjektidéer som kan passe inn i søknaden som NTNU skal utforme.
- BoligPartner har utviklet 3-4 etasjes leilighetsbygg i tre de siste årene og har fått kjemperespons på byggene. Samtidig er det helt sikkert en rekke forskningsmuligheter knyttet til denne typen bygg, så dette vil vi være med på, sier konsernsjef Gunnar Wedvik i BoligPartner.
- NTNU har veldig mange dyktige folk, og vi har Norges sterkeste miljø for trebearbeidende industri i Innlandet, så det er kjempebra at NWC har fått denne invitasjonen. Forestia har mange prosjektidéer vi gjerne vil se nærmere på sammen med NTNU, så her er bare spørsmålet hvordan vi skal komme i gang, sier adm.dir. Terje Sagbakken i Forestia.
1-1-møter
NTNU vil nå rigge 1-1-møter med bedriftene for å diskutere mulige prosjekter som bedriftene ønsker gjennomført og der NTNU kan bidra. Det vil også være mulig for andre forskningsinstitutter innenfor NWC å involvere seg. NTNU vil være søker, og fristen for å søke om støtte til «Kapasitetsløft 2022» er 15. september.