Lyddatabank som verktøy
I Trondheim for å drøfte klyngens nye akustikkprosjekt med nøkkelpersoner ved SINTEF og NTNU. Her på omvisning i felleslabben. Foran f.v. Ayca Sentop Dumen og Saule Tulebekova (NTNU). Bak f.v. Simone Conta og Anders Homb (SINTEF), Julie Gedde Dahl (NWC), Olav Kristoffersen (NTNU) og Berit Sanness (NWC). Foto: Einar Bergheim
Akustikk er en akilleshæl for å styrke konkurransekraften til trebyggeri i opptil 6 etasjer. - Prosjekt «3LYD» vil lage en lyddatabank for etasjeskillere i trebygg, og vi forventer stor nytte av prosjektet, sier prosjektleder Julie Gedde-Dahl i Norwegian Wood Cluster.
Å bygge i høyden er interessant for å redusere nedbygging av arealer og dermed bl.a. redusere presset på biologisk mangfold. Bedrifter i Norwegian Wood Cluster har pekt ut akustikk som et viktig område for å styrke konkurransekraften for trebygg bl.a. i segmentet 4-6 etasjer. Nå har klyngen rigget et prosjekt som skal samle inn og tilgjengeliggjøre lydmålinger for etasjeskillere i trebygg med sikte på flere preakseptert løsninger og gi grunnlag for en veileder.
Godt forankret
- Idéen til «3LYD»-prosjektet kom opp i et arbeidsmøte med nøkkelpersoner fra våre medlemmer NTNU, Norconsult og Sweco, sier klyngeleder Berit Sanness. Hun forteller at prosjektidéen deretter fikk full støtte i klyngens faggruppe «Fremtidige byggeløsninger».
- Det er bakgrunnen for at vi gikk videre og planla prosjektet. En rekke medlemsbedrifter, NTNU og SINTEF bidro aktivt for å ferdigstille prosjektplanen. Med støtte fra Innovasjon er det 3-årige prosjektet i gang, og vi har hatt det første møtet i prosjektgruppen, sier Sanness. Nå overlater hun ansvaret for prosjektet til klyngens nye prosjektleder Julie Gedde-Dahl.
Stort engasjement
- Prosjektgruppen for 3LYD hadde sitt første møte den 19. februar. Der deltok det ressurspersoner med sterk fagkompetanse fra både SINTEF, NTNU og en rekke bedrifter, og engasjementet var stort. Det var veldig motiverende, sier Gedde-Dahl. Hun forteller at akustikktemaet også har fenget studentene. Hele 12 bachelorstudenter har valgt oppgaver knyttet til prosjektet, ni studenter på Gjøvik og tre i Trondheim.
- Vi er veldig fornøyde med at NTNU har gått tungt inn i prosjektet og at så mange studenter har valgt akustikk i trebygg for sine oppgaver. Studentene får biveiledere fra bedriftene, så vi tror de vil oppleve arbeidet med oppgavene som interessant. Og vi ser fram til å bli kjent med resultatene av studentenes arbeid, sier Julie Gedde- Dahl.
Hun regner med at det dukker opp problemstillinger som kan friste nye kull med bachelor- og masterstudenter ved NTNU på Gjøvik og i Trondheim til å velge oppgaver innenfor akustikk i trebygg de neste årene.
- Bedriftsengasjementet i «3LYD»-prosjektet er allerede er stort. Det understreker næringens interesse for fagfeltet, sier Gedde-Dahl.
En tur innom Zero Emission Building vegg i vegg med SINTEF-bygget hørte med under besøket i Trondheim. Sammen med prosjektleder Julie Gedde-Dahl fra Norwegian Wood Cluster står f.v. seniorforsker Anders Homb og laboratoriesjef Einar Bergheim, begge SINTEF. Foto Berit Sanness
Julie Gedde-Dahl er arkitektutdannet ved NTNU og tok en runde på gamle trakter sammen med arkitekturprofessor Geir Brendeland ved Fakultet for arkitektur og planlegging, NTNU. Foto: Berit Sanness
Prosjekt «3LYD»
Disse deltar aktivt i prosjekt «3LYD», som eies av Norwegian Wood Cluster: SINTEF og NTNU, ARE Treindustrier AS, Hersleth Entreprenør AS, Hunton Fiber AS, Kontur Arkitekter AS, Norsk Massivtre AS, Ny Struktur AS, Norconsult Norge AS, Sweco Norge AS samt Brekke & Strand Akustikk. Faggruppe Fremtidige byggeløsninger er referansegruppe for prosjektet.
Prosjektet støttes av Innovasjon Norge og varer 2024-2027.