Digitalisering og automasjon på dagsorden

Det var god bedriftsdeltakelse på møtet på Mjøstårnet denne uka. FOTO: Berit Sanness

God bedriftsdeltakelse og vilje til å dele erfaringer preget møtet i faggruppe Digitalisering og automasjon nylig. – Gjenkjennelige utfordringer gir et godt utgangspunkt for at flere bedrifter ser nytten av å samarbeide om konkrete problemstillinger, sier prosjektleder Federica Mudu i NWC.

Både fysiske og digitale møter

NWC arrangerer jevnlig faggruppemøter for bedriftene i klyngene, og det siste møtet fant sted på Mjøstårnet onsdag den 22. februar. Rundt 15 deltagere i faggruppe Digitalisering og automasjon var til stede og diskuterte flere saker som er av stor interesse for industrien.

- Vi legger opp til at hele faggruppen møtes fysisk et par ganger i året. I tillegg blir det teamsmøter, samt tilbud om bedriftsbesøk i regi av prosjekt TRE-Automasjon, sier NWCs prosjektleder Federica Mudu, som leder faggruppen.

Prosjektleder Federica Mudu, NWC, og gruppeleder Tor Erik Nicolaisen, NTNU, fortalte om interessante bedriftsbesøk innenfor prosjekt TRE-Automasjon og anbefalte bedriftene å sende med flere operatører på de neste besøkene. FOTO: Berit Sanness

Mulige AR-applikasjoner

Ett av temaene på møtet var anvendelsen av Industrial AR-applikasjoner i industrielle miljøer. Dette er en spennende teknologi som kan ha stor innvirkning på produksjonsprosesser og effektivisering av arbeidsoppgaver. Temaet vekket interesse og vil bli fulgt opp.

Nyttig fellesprosjekt om fuktighetsmåling
Resultatene fra prosjektet "Automatisk fuktighetsmåling av trefuktighet i trelasttørke" ble også presentert og diskutert. Dette er et viktig tema for industrien, da trefuktighet er en avgjørende faktor for kvaliteten på trelastprodukter. I prosjektet har prosjekteier Moelven Industrier samarbeidet med Begna Bruk, Gausdal Treindustrier og NWC. Prosjektet er et godt eksempel på nytten av å løse felles utfordringer sammen.

Sporing av råstoff
Sporing av råstoff fraskogen er et tema i hele verdikjeden.

- Inngangen til Glommen Mjøsen Skog er skogsertifiseringen. Alle ledd i verdikjeden må ha sporbarhetssertifikat for at sluttproduktet kan bruke sertifiseringsmerket, fortalte avdelingssjef Geir Korsvold i Glommen Mjøsen Skog.

I det store samarbeidsprosjektet «SmartForest», som NIBIO leder og der hele verdikjeden er med, er det en egen arbeidspakke på temaet sporbarhet og sertifisering.

– Dette illustrerer at hele verdikjeden er opptatt av sporing, sa Korsvold.

Avdelingssjef Geir Korsvold, Glommen Mjøsen Skog, oppdaterte rundt arbeidet med sporing av råstoff både fra Glommen Mjøsen Skog og fra SmartForest-prosjektet. FOTO: Berit Sanness

Sterk delingsvilje
Hunton Fiber er en av medlemsbedriftene i Norwegian Wood Cluster som viser vei ved stor delingsvilje. Under faggruppemøtet orienterte prosessingeniør Sigurd Røe om Huntons erfaringer med installasjon og bruk av et nytt lavkost produksjonsstyringssystem. - Dette er et tema som er relevant for mange bedrifter i klyngen, da effektiv produksjonsstyring er avgjørende for å holde kostnadene nede og opprettholde konkurransekraften, sier prosjektleder Federica Mudu.

Prosessingeniør Sigurd Røe i Hunton Fiber ga nyttige tips til sine kollegaer i andre klyngebedrifter. FOTO: Berit Sanness

Positive tilbakemeldinger
Prosjektleder Federica Mudu er glad for  gode tilbakemeldinger fra deltagerne etter møtet i faggruppen.

- Flere har uttrykt at det var svært nyttig å møte forskjellige mennesker og høre om deres erfaringer. Mange har også kommentert at det var viktig å samles på tvers av fag for å se sakene fra en annen side. Det er hyggelig at flere har påpekt at det var flere nyttige tema og innlegg, og at møtet åpnet nye muligheter for nettverksbygging og samarbeid, sier Mudu.- Vi ser frem til å arrangere flere slike møter i fremtiden, og håper at enda flere bedrifter vil delta og dra nytte av disse faggruppemøtene. Vi håper også enda flere benytter anledningen til å delta på bedriftsbesøkene vi organiserer gjennom prosjekt TRE-Automasjon, sier Federica Mudu.

Forrige
Forrige

Prosjektleder for Heartwood på plass

Neste
Neste

Ledig stilling: Kommunikasjonsrådgiver i Norwegian Wood Cluster