Utvikler veileder for bærekraftrapportering

Karoline Kjos-Nordli, Glommen Mjøsen Skog, presenterte sitt forslag til veileder for bærekraftrapportering på workshop 16. nov 2023. FOTO: Berit Sanness

Som del av SirkTRE gjennomfører Norwegian Wood Cluster for tiden prosjekt «Finans og bærekraft», som bl.a. utvikler en veileder for bærekraftrapportering for skog- og trenæringen. På en workshop nylig høstet Karoline Kjos-Nordli, Glommen Mjøsen Skog, mange lovord for arbeidsutkastet som nå foreligger.

Den 16. november arrangerte Norwegian Wood Cluster workshop på Mjøstårnet innenfor prosjekt «Finans og bærekraft». Formålet var å gjennomgå og gi innspill til det første arbeidsutkastet til en veileder for bærekraftrapportering for skog- og trenæringen. Den første versjonen av veilederen publiseres etter planen i mars 2024.

Berører hele næringen

- Konsekvensene av EUs Green Deal og taksonomien ruller inn over oss. De største bedriftene må levere først, men det er liten tvil om at flere vil møte dokumentasjonskrav og forventning om solid bærekraftinformasjon etter hvert, så det er bare å komme i gang, sier klyngeleder Berit Sanness, som er prosjektleder for «Finans og bærekraft».

- Bærekraftrapportering oppleves komplisert av mange. Krav og forordninger, standarder, drøssevis med forkortelser, som CSRD, ESRS, GHG, TCFD, TNFD osv. Man kan bli matt av mindre. Dette er også årsaken til at Norwegian Wood Cluster tok initiativ til prosjekt «Finans og bærekraft», sier Sanness.

Målet til prosjektet er å skape økt innsikt i pågående arbeid innenfor finans og bærekraft med relevans for skog- og trenæringen, både for å møte dokumentasjonskrav og for å utnytte mulighetsrom. Det gjelder særlig konsekvensene av EUs taksonomi. Gjennom prosjektet vil bedriftene innenfor skog- og trenæringen bl.a. få grunnlag for å styrke sin bærekraftrapportering.

- Rådet fra bedriftene som allerede har flere års erfaring med å lage bærekraftrapporter er entydig. Det er viktig å komme i gang. Budskapet er at det er bedre å øve seg på å lage bærekraftrapport før det blir et pålegg, enn å utsette starten, sier Sanness.

Gjør det kompliserte tilgjengelig

En av hovedleveransene fra prosjekt «Finans og bærekraft» er en veileder for bærekraftrapportering for skog- og trenæringen. Som grunnlag for å utvikle den har prosjektet gjennomført to workshoper og tre kursdager. I tillegg har klyngen leid inn Karoline Kjos-Nordli, bærekraftansvarlig i Glommen Mjøsen Skog, for å utarbeide den første versjon av veilederen.

- Karoline har evnet å lage en strukturert og tilgjengelig oversikt over regelverk og rammer som bedriftene må forholde seg til, for å lage en bærekraftrapport. Dette er kompliserte saker, men det er en fryd å lese Karolines arbeid. Vi er rett og slett imponert over at Karoline har evnet å gjøre dette så tilgjengelig for oss. Klyngen er derfor veldig fornøyd med arbeidet hun har utført for oss, sier Berit Sanness.

Hun understreker at innspillene fra workshopen vil bli innarbeidet i den endelige versjon 1.0 sammen med supplerende dokumenter.

- Bedriftenes involvering i prosessen har hele veien vært helt avgjørende. Vi vil følge opp innspillene så langt det lar seg gjøre før vi offentliggjør versjon 1.0 i slutten av mars 2024, sier Sanness.

Stor delingsvilje

I regi av prosjektet har Norwegian Wood Cluster gjennomført to workshoper og tre kursdager vedrørende bærekraftrapportering.

- Det har vært motiverende å se hvor stor delingsvilje det har vært mellom bedriftene som har deltatt på workshopene og på bærekraftkurset. De som allerede har utarbeidet bærekraftrapporter, har delt villig vekk av sine erfaringer, sier Sanness.

- På industrisiden er det Moelven Industrier som har hatt lengst erfaring på området, og det har vært utrolig verdifullt å trekke veksler på den erfaringen og innsikten som bærekraftdirektør Rune F. Andersen har bidratt med fra Moelven-konsernet inn i alle ledd i prosessen. På skogeiersiden har Glommen Mjøsen Skog kommet lengst og bidratt med deling av sine erfaringer. Der fant vi også ressurspersonen som kunne utføre et oppdrag for oss, og resultatet er vi veldig fornøyd med, sier Sanness.

Klyngeleder Berit Sanness (f.v.) takker Karoline Kjos-Nordli, Glommen Mjøsen Skog og Rune F. Andersen, Moelven Industrier for viktige bidrag gjennom hele prosessen for å få utviklet den første veileder for bærekraftrapportering for skog- og trenæringen. FOTO: Mari Blokhus Nordtun

Ressursbruk, sirkularitet og ombruk

- Ressursbruk, sirkularitet og ombruk er ett av områdene man bør se nærmere på i en bærekraftrapport, så bærekraftrapport blir et nytt verktøy for å støtte opp om en mer sirkulær utvikling innenfor verdikjeden. Derfor hører da også «Finans og bærekraft»-prosjektet hjemme i det store SirkTRE-prosjektet, sier Sanness.

 Publiseres i mars 2024

Klyngelederen mener prosjekt «Finans og bærekraft» dekker et behov i næringen og er glad for at prosjektet er i rute for å kunne presentere versjon 1.0 av «Veileder for bærekraftrapportering for skog- og trenæringen» på et åpent webinar i slutten av mars 2024.

- I versjon 1.0 vil flere dokumenter legges inn i veilederen. Prosjektet legger deretter opp til ny workshop med erfaringsutveksling og ferdigstilling av en versjon 2.0 av veilederen annet halvår 2024, sier Sanness.

Workshop 22. juni 2022

Arbeidet med bærekraftrapportering startet med en workshop på Mjøstårnet 22. juni 2022. Der bidro bedriftene bl.a. med innspill til parametere man mente kunne ha verdi å ta inn i en bærekraftrapport. Dette ga utgangspunkt for et oppdrag som NIBIO fikk for å bistå prosjektet.

Workshop 16. nov 2023

Den 16. november 2023 ble det ny workshop for å gi innspill til arbeidsutkastet for veilederen samt for å utveksle erfaringer med bærekraftrapportering. Deltakerne var imponert over arbeidet Karoline Kjos-Nordli har utført for klyngen. FOTO: Berit Sanness

Prosjekt «Finans og bærekraft»
Hovedmålet til prosjekt «Finans og bærekraft» er å skape økt innsikt i pågående arbeid innenfor finans og bærekraft med relevans for skog- og trenæringen, både for å møte dokumentasjonskrav og for å utnytte mulighetsrom. Det gjelder særlig konsekvensene av EUs taksonomi. Gjennom prosjektet vil bedriftene innenfor skog- og trenæringen få grunnlag for å styrke sin bærekraftrapportering. Prosjektet vil også se på temaet grønne lån.

Prosjekt «Finans og bærekraft» varer 2022-2024. Prosjektleder er Berit Sanness, NWC.

Samarbeidspartnerne til Norwegian Wood Cluster i prosjektet er Moelven Industrier, Forestia, Glommen Mjøsen Skog, Viken Skog, Norges Skogeierforbund, SpareBank1 Østlandet og TreFokus. Disse er representert i prosjektgruppen, og bedriftene bidrar med både egeninnsats og kontantbidrag.

NIBIO v/seniorrådgiver Knut Øistad utfører et oppdrag for prosjektet med å lage en oversikt over EUs arbeid med taksonomien, EUs Skogstrategi, samt EUs nye regelverk for klima og energi, overvåke utviklingen og analysere konsekvensene for norsk skog- og trenæring

NIBIO v/avdelingsleder og forskningssjef Aksel Granhus har utført et oppdrag for prosjektet med å sammenstille en rekke relevante parametere.

Prosjektet vil i 2024 se nærmere på relevante problemstillinger knyttet til grønne lån og obligasjoner. Det er også aktuelt å knytte bachelor-studenter til prosjektet våren 2024.

SirkTRE – et omfattende Grønn Plattform-prosjekt

Prosjekt «Finans og bærekraft» inngår i det omfattende Grønn Plattform-prosjektet SirkTRE, som startet i 2022 for å etablere den helsirkulære verdikjeden for tre. Norwegian Wood Cluster var fødselshjelper for SirkTRE-prosjektet, og er i dag en av omkring 25 partnere i prosjektet. Kristine Nore, Omtre AS, er prosjektleder for SirkTRE. I forskningsparallellen CircWOOD deltar NIBIO, NMBU, Treteknisk, NTNU og HINN, med Lone Ross, NIBIO som prosjektleder.

Innovasjon Norge, Norges forskningsråd og SIVA gir økonomisk støtte til SirkTRE/CirciWOOD. I tillegg bidrar bedriftene med kontantbidrag og egeninnsats. Totalt har SirkTRE/CirckWOOD derfor et budsjett på omkring 220 mill. kroner og varer ut 2024.

Les mer om SirkTRE her: www.sirktre.no

Forrige
Forrige

Norsk-svensk på ambassaden i Stockholm

Neste
Neste

NWC på rett vei