Trehusene på dagsorden i Arendal
Flere etterlyste konkrete krav til reduserte klimagassutslipp i bygg. Regjeringen fikk også råd om å sende ut et rundskriv for å fjerne unødvendig hindring for lavblokker i tre.
- Vi ønsker å snakke om bærekraftige bygg og det å bruke tre som et virkemiddel til å levere på klimamål, sa adm.dir. Mari Skjærstad, BoligPartner, da hun åpnet arrangementet «Trehusene som bærebjelke i regjeringens boligmelding».
Verdensledende i trebyggeri
- Vi har hatt tresatsing i mer enn 20 år, og det har gitt resultater. Norge er i verdensklasse på trebyggeri, og den posisjonen ønsker vi å styrke, sa adm.dir. Håkon Haugli i Innovasjon Norge, som også trakk fram betydningen av arbeidet til klyngene innenfor verdikjeden skog-tre.
Lavblokker i tre møter hindringer
BoligPartner har nylig utviklet et konsept for lavblokker i tre på 3-4 etasjer. Disse lavblokkene passer bl.a. godt rundt i distriktene. Dessverre erfarer man at en del kommuner har gjeldende reguleringsplaner som er laget på et tidspunkt der man kun bygde 4-etasjes leilighetsbygg i stål og betong.
- Det skaper problemer, ettersom bygget blir 0,5 m høyere når vi bruker tre som etasjeskille. Søknad om dispensasjon krever ressurser og tar tid. Vi ønsker å levere bygg med lave CO2-utslipp og høy andel fornybart materiale, og som prismessig er akseptable også i distriktene, men her møter vi altså et hinder, sa daglig leder Knut Moe i BoligPartner Trehusene.
Anbefalte rundskriv til kommunene
- Dette hinderet må fjernes, sa fagsjef Stig Schjølset, Zero, og fikk følge av adm.dir. Heidi Finstad, Treindustrien.
- Det er helt unødvendig å vente på en ny Boligmelding eller regelverksendring for å rydde opp i dette. Regjeringen kan ordne dette ved å opplyse kommunene i et rundskriv at de må gjøre noe med de høydebegrensningene som ligger i gjeldende planverk. Da vil man få like konkurransevilkår i alle kommuner, sa Finstad.
Offentlige byggherrer
Heidi Finstad i Treindustrien ønsket at ny boligmelding ser på hele livsløpet til beboerne. Hun kommenterte også den aktuelle situasjonen for byggenæringen.
- Nå er det full oppbremsing. Det offentlige må bidra til å opprettholde byggingen. Vi må ha nok boligproduksjon, og eksisterende boliger må energi-effektiviseres, sa Finstad.
Oppgradering av eksisterende bygg
Redusert arealbruk er i fokus. Oppgradering av eksisterende boliger er dermed viktig.
- NBBL har ikke som posisjon å anbefale ett materiale. Vi er imidlertid opptatt av oppgradering av eksisterende boliger, og der har vi erfart fordelene ved at tre er et lett materiale i tillegg til å være holdbart og grønt. Det er veldig interessant å kunne bygge på 1-2 etasjer på lavblokker, slik at man får ressurser til både renovering av bygget, heis mm, sa adm.dir. Bård Folke Fredriksen, NBBL, som for øvrig ønsket seg mer ressurser til FoU for byggesektoren.
Ønsker krav til reduserte klimagassutslipp
Mange var skuffet over at den tekniske forskriften som kom i juni ikke stiller krav til å redusere klimagassutslippene. Regjeringen fikk derfor klar melding fra panelet.
- Alle materialer må redusere sine klimagassutslipp. Den tekniske forskriften må endres fort, sa Stig Schjølset i Zero. Han fikk følge av Heidi Finstad i Treindustrien, som presiserte at det er behov for tydelige krav til reduserte CO2-utslipp pr m2 i teknisk forskrift.
Tar med innspillene
- Boligpolitikken er avhengig av trygg økonomisk styring. Vi skal bruke offentlige innkjøp til å bygge med miljøvennlige materialer. Det er nødvendig med mer gjenvinning og ombruk, og vi ønsker å bruke norsk tre der det er mulig, sa stortingsrepresentant Siri G. Staalesen (Ap), som lovet å ta med de konkrete innspillene fra panelet tilbake til regjeringen.
Opptaket tilgjengelig
Fikk du ikke deltatt fysisk eller digitalt på arrangementet? Frykt ikke, opptaket er tilgjengelig via Boligpartner sin facebook side:
https://www.facebook.com/121015154578855/videos/404986451737551