Samarbeid om emballasje og bygg i Viken fylkeskommune

Sirkulære løsninger og emballasje har fått økende fokus i NWC. - Nå har vi inngått samarbeidsavtale med Circular Packaging Cluster og har søkt om et felles prosjekt på området sirkulær ressursutnyttelse og emballering av trematerialer til bygg, sier klyngeleder Berit Sanness i NWC.

Hun forteller at det allerede pågår et forprosjekt innenfor NWC der alternative mulighetene for emballasje, omløpsordninger og bruk av bioplast er kartlagt.

- Samarbeidet vi nå har innledet med Circular Packaging Cluster forventer jeg vil bringe oss flere skritt videre i arbeidet med sirkulære løsninger. Håpet er selvsagt at dette skal bli nyttig for enkeltbedrifter i vår verdikjede som er opptatt av sirkulære løsninger og at resultatet blir innovasjon og posisjonering av smarte, sirkulære løsninger hos bedriftene, sier Sanness.

Samarbeidsavtale på plass
Både Norwegian Wood Cluster (NWC) og Circular Packaging Cluster (CPC) fikk arenastatus fra 1. januar i år. Nå har de funnet hverandre, inngått samarbeidsavtale og har søkt støtte fra Viken fylkeskommune til et klynge-til-klynge-prosjekt der målet er å styrke sirkulær ressursutnyttelse og emballering av trematerialer til bygg i Viken.

- Ambisjonen er å koble sammen utviklingsmiljøer og næringsaktører fra trenæringen sammen med utviklingsmiljøer og næringsaktører i emballasjenæringen for å finne fremtidsrettede og markedsorienterte løsninger på mer bærekraftig bruk av emballasje til byggsektoren, sier Sanness.

 
NWCs klyngeleder Berit Sanness og Ola Rostad, ansvarlig for SMB og internasjonal kontakt i NWC, har forventninger til samarbeidet med Circular Packaging Cluster og håper Viken fylkeskommune støtter prosjektet som nå er rigget.

NWCs klyngeleder Berit Sanness og Ola Rostad, ansvarlig for SMB og internasjonal kontakt i NWC, har forventninger til samarbeidet med Circular Packaging Cluster og håper Viken fylkeskommune støtter prosjektet som nå er rigget.

 

Starter i Viken fylke
- Viken er et stort emballasjefylke, nasjonalt sett det største innen fiberbasert emballering, og er ledende på sirkulære løsninger for emballasje. Derfor er det helt naturlig at vi starter her, sier klyngeleder Ola Ronæss i Circular Packaging Cluster. Han forteller at CPC i oppstartsfasen har vektlagt systemforståelse.

- For å kunne øke omfanget av sirkulære løsninger er det avgjørende å forstå hva som hemmer og hva som fremmer sirkularitet i tre til bygg. Ved å teste ut kunnskap fra emballasje i verdikjeden som NWC representerer, vil CPC sin innsikt om blokkeringer og løsninger skyte fart i sirkulærøkonomisk utvikling i trenæringen og trolig også utløse ny innsikt for CPC, sier Ronæss, som har store forventninger til samarbeidet med NWC.

Har tro på katapult-effekter
- Emballasje og treindustri er to sterke næringsmiljøer i Viken fylke. Jeg tror vi kan lykkes i å få fart på den sirkulærøkonomiske utviklingen i trenæringen gjennom katapult-effekter fra emballasjenæringen og Circular Packaging Cluster. Vi har ulik kompetanse innenfor de to klyngene og med den miksen av virksomheter som allerede er med i konsortiet, ligger det godt til rette for nyttige resultater, sier Ola Rostad, innleid ressursperson i NWC.

 
Klyngeleder Ola Ronæss (t.h.) og kollega Jørgen Ingeberg i Circular Packaging Cluster har hatt tett dialog med NWC de siste ukene for å få ferdigstilt planen for klynge-til-klynge-prosjektet.

Klyngeleder Ola Ronæss (t.h.) og kollega Jørgen Ingeberg i Circular Packaging Cluster har hatt tett dialog med NWC de siste ukene for å få ferdigstilt planen for klynge-til-klynge-prosjektet.

 

Erfaringene bør kunne overføres
- Det er jo et litt hårete mål når vi sier at vi skal etablere systematisk kunnskapsoverføring og økt samarbeid mellom aktørene i CPC og NWC og skyte fart i sirkulærøkonomisk omstilling i bedriftene, både innen bygg / trenæring og i emballasjesektoren. Men jeg har tro på at nettopp det skal vi få til, sier Jørgen Ingeberg, ressursperson i CPC. Han viser til at både emballasje og bygg/byggevarer er to av seks prioriterte verdikjeder i Regjeringens nylig framlagte «Nasjonal strategi for ein grøn, sirkulær økonomi».

- Her kan vi levere på noe som etterspørres. Samtidig kommer vi nok også til å gjøre erfaringer gjennom klynge-til-klynge-prosjektet som kan overføres til andre næringer, sier Ingeberg.

Viktige intensjonsavtaler på plass – flere kan det bli
Følgende inngår nå i konsortiet for prosjekt og har signert intensjonsavtale: Are Treindustrier AS, Borregaard A/S, RingAlm AS, Begna Bruk AS, Forestia AS, Glomma Papp AS, Looping AS, Codeit AS og NMBU.

- Vi må innrømme at det var litt spesielt å invitere aktuelle bedrifter til å delta i konsortiet mens mange nøkkelpersoner fortsatt var på ferie. Det medførte selvsagt at ikke alle bedriftene rakk å ta stilling til henvendelsen før søknadsfristen 13. august. Men, som det står i søknaden, vil vi jobbe for å utvide konsortiet, så her er ingen dører stengt, sier Ola Rostad. 

Interesserte bedrifter kan ta kontakt med Jørgen Ingeberg, (mob. 951 29 070) eller Ola Rostad (mob. 911 53 636) for mer informasjon om prosjektet.

Kort frist – men vi greide det
Samarbeidet mellom Circular Packaging Cluster og Norwegian Wood Cluster startet for alvor opp i slutten av juni i år. Da tok begge klynger utfordringen fra Viken fylkeskommune om å se på muligheten for et klynge-til-klynge-samarbeid.

- Søknadsfristen var allerede 13. august, så det var jo bare tid og vei, men takket være en formidabel innsats fra Jørgen Ingeberg i CPC og Ola Rostad i NWC gjennom sommeren, greide vi det, sier de to klyngelederne, som er mektig imponert over stå-på-viljen til de to.

Skulle ikke denne søknaden få støtte fra Viken fylkeskommune, er begge klynger innstilt på å fortsette samarbeidet. Synergien mellom klyngene er sterk og gir grunnlag for flere felles prosjekter som vil gi verdi for både næring, samfunn og bidra til å sette fart i sirkulær omstilling.

De to klyngene
Circular Packaging Cluster (CPC) er en nærings- og innovasjonsklynge bestående av mer enn 50 medlemmer/partnere som sammen skal jobbe for å etablere verdens mest effektive og sirkulære verdikjede for emballasje. Klyngens prosjekter søker å drive frem sirkulære løsninger som gir forretningsmuligheter for bedriftene og posisjoner for utviklingsmiljøene nasjonalt og internasjonalt. Se circularpackagingcluster.no

Norwegian Wood Cluster (NWC) er et utvidet samarbeid i verdikjeden skog – treindustri – trebyggeri med ambisjon om å utvikle en sterk og internasjonalt anerkjent næringsklynge innen trebaserte, industrielle og bærekraftige byggeløsninger. NWCs misjon er å styrke medlemsbedriftenes konkurransekraft, lønnsomhet og verdiskaping ved å skape et nettverk og et miljø som fremmer bruk av tre gjennom innovasjon og forretningsutvikling. NWC har i dag 25 medlemmer. Se nwcluster.no

Forrige
Forrige

Endelig: Sensorikk-teamet til NWC kan snart dra på bedriftsbesøk

Neste
Neste

Ny mulighet til å bli med på bærekraftkurs