Lekre trebygg i Kristiansand

Et utvalg av store trebygg i Kristiansand. Lengst til venstre: Lumber 4. Øverst fra venstre: Kilden og Studentboliger på Lund. Nederst fra venstre: Studentboliger på Gimle og Kunstsiloen.

Studieturen til Norwegian Wood Cluster inkluderte et prisbelønnet kontorbygg, nye studentboliger samt en titt på nytt leilighetsbygg i byen. Her var det mye å bli inspirert av.

Lumber 4

LUMBER 4 er et nærings- og kontorbygg i seks etasjer. Det er bygd som en trekonstruksjon med søyler og bjelker i limtre. Alle bærende konstruksjoner er eksponert, og de prefabrikerte ytterveggene er kledd med grønnpigmentert furupanel/innvendig hvitpigmentert granpanel. Oslotre har hatt rollen som arkitekt, interiørarkitekt og RIBtre på prosjektet.

LUMBER 4 ble bygd på rekordtid. Detaljprosjektering og oppføring av bygget tok samlet kun 12 måneder.

- Med en høy grad av prefabrikasjon har bygget oppnådd 53% klimagassreduksjon. LUMBER 4 har vist at det er mulig å bygge konkurransedyktige trebygg, sett opp mot standard TEK 17 betong- og stålbygg, sier arkitekt Jørgen Tycho i Oslotre.

Bygget er lagt merke til internasjonalt. Tidligere i år kunne han og Oslotre glede seg over at LUMBER 4 fikk prisen Architizer A+Awards for årets beste kontorbygg i kategorien Mellomstort 5-15 etasjer.

Nøkkelpersoner for kontorbygget LUMBER 4, f.v. prosjektleder Magnus Homme Jortveit, entreprenør VEF, prosjektleder Petter Pallesen, Innovatre, eiendomssjef Fredrik Andresen, Skeie Eiendom og arkitekt Jørgen Tycho, Oslotre. Foto: Berit Sanness

Treelementer er i stor grad eksponert i interiøret. Treverket oppleves som varmende om vinteren og avkjølende om sommeren. Mellom 3. og 4. etasje er det åpnet et atrium med interntrapp i massivtre. Fredrik Andresen, Skeie Eiendom, viste rundt. Foto: Berit Sanness

Studentboliger under oppføring på Lund Torv

Studentsamskipnaden i Agder står bak de nye studentboligene på Lund Torv i Kristiansand, som ligger midt mellom sentrum og universitetet. Veidekke fikk oppdraget med å bygge de 371 studenthyblene for 400 studenter, og er i rute for å levere byggene i juni 2025. Prosjektsjef Tor Harald Ihme og prosjektutvikler Sveinung Larsen i Veidekke orienterte om prosjektet og viste rundt på byggeplassen.

- I reguleringsplanen er det stilt krav til bruk av tre i bærekonstruksjonene. I disse studentboligene består trekonstruksjonene av massivtre og limtre, sier prosjektutvikler Sveinung Larsen.

- Høye krav vedrørende akustikk, kort leveringstid og sensitiv kvikkleire i bakken er blant utfordringene vi har løst i dette prosjektet, sier prosjektsjef Tor Harald Ihme.

Det er ikke som i gamle dager. I Studentsamskipnadens nye boliger har hver student hybel med eget bad og kjøkken. I tillegg er det fellesrom der studentene kan møtes. Prosjektsjef Tor Harald Ihme, Veidekke (t.v.) forteller om løsningene på Lund Torv som er under oppføring. Foto: Berit Sanness

Populære studentboliger på Gimle

Studentsamskipnaden i Agder valgte entreprenøren HSH til å bygge tre studentboligbygg på Gimle i Kristiansand som totalentreprise. Byggene er oppført i massivtre og har prefabrikkerte fasader i tre. Prosjektet består av totalt 184 leiligheter med til sammen 271 hybelenheter/sengeplasser. Arbeidene startet våren 2022 og stod ferdig sommeren 2023.

Det ble bygd tre studentboliger på Gimle. Daglig leder Arne Bjørseth Nilsen i HSH Entreprenør (t.v.) viste rundt i Gimle 4. Han fortalte om kort byggetid og fokus på bl.a. logistikk og krankapasitet. Foto: Berit Sanness

Uvanlig leilighetsbygg i tre

I St. Olavsvei 18 er det ført opp et uvanlig femetasjes leilighetsbygg i tre. Oslotre AS er arkitekten bak bygget, mens Innovatre AS har vært prosjektleder. Bygget rommer 28 leiligheter og er bygd i massivtre fra Splitkon kombinert med limtre fra Moelven Limtre. Fasaden har furukledning behandlet med gråmaling, et grep som gjør at malingen sakte vil slites vekk og eksponere unisont grånet treverk.

Spennende arkitektur i St. Olavsvei 18 i Kristiansand. Foto: Berit Sanness

Forrige
Forrige

Gir støtte til startups fra skogen

Neste
Neste

Aanesland Treindustri tenker sirkulært