40 samlet til seminar om klimavennlige bygg
MBN 12.01.2024
Torsdag morgen var mye erfaring og kompetanse samlet i lokalene til Bylab Hamar. Førti personer fra fylkeskommune og kommuner, arkitektfirmaer, entreprenørfirmaer og andre aktører i byggenæringen møtte frem for å lære og dele erfaringer rundt klimavennlige bygg.
Samlingen var det første av en serie frokostseminarer som arrangeres i regi av Klimavennlige bygg Innlandet. Møtet ble åpnet med en orientering om prosjektet, og Eivind Selvig innledet om temaet Hva er et klimavennlig bygg? Det finnes ingen klare svar på spørsmålet, men målet må være at bygget har et vesentlig lavere klimafotavtrykk enn de som er bygget etter «vanlig» praksis.
– De klimavennlige byggene har materialer som gir lavt klimaavtrykk, herunder ombruk. Energiforbruket bør være lavt, og andelen fornybar energi må være høy. Dessuten har både utslipp på byggeplass, valg av byggegrunn og lokalisering av hensyn til transport mye å si for totalen, forklarte Selvig.
I Klimavennlige bygg Innlandet har man valgt å legge vekt på klimavennlig materialvalg, selv om det er summen av alle innsatsområdene som skal bidra til det overordnede målet; nemlig å få redusert CO2-utslippene i norsk byggenæring og bidra til å nå nasjonale klimamål og Parisavtalens mål.
Til møtet på Bylab var tre aktører hentet inn for å fortelle om sitt arbeid med det nyåpnede Drivkrafthuset i Hamar. Bygget på nærmere 13.000 m2 sto klart i november 2023 etter imponerende byggeperiode på kun 22 måneder. Både utbygger Utstillingsplassen Eiendom, leietaker Eidsiva og entreprenør Betonmast Innlandet har klare ambisjoner for bærekraft, herunder klimagassutslipp. Dette gjorde seg utslag blant annet i bruk av miljøvennlig, renset miljøbetong som gir 75% lavere klimautslipp en tradisjonell betong, og gjennomgående bruk av robuste materialer. Miljøbetongens lave utslipp skyldes blant annet tilslag av ombrukte gravemasser som er vasket, renset og sortert. Bygget skal sertifiseres som BREEAM Excellent, og har et beregnet klimagassutslipp fra materialer som er minst 20% lavere enn oppnådd referansenivå. Det har energimerke A og er bygget som passivhus med oppnådd lekkasjetall på 0,3. Bygget er tilknyttet Eidsiva bioenergi sitt fjernvarmeanlegg for både romoppvarming, varmtvann og romkjøling (absorbtiv kjøling). Fjernvarmen ble også benyttet til byggtørk. I tillegg er det solcelleanlegg på taket.
I løpet av de neste ukene arrangeres liknende frokostseminarer på
Om Klimavennlige bygg Innlandet
Prosjekt som skal bidra til at det bygges mer klimavennlig i innlandet
Finansieres av Innlandet fylkeskommune og Innovasjon Norge
Fokusområder: Klimavennlige materialer og byggesystemer
Målgruppe: Hele verdikjeden, fra bestiller til utbygger, arkitekt, entreprenør og byggevareleverandør.
Prosjektet skal heve kompetansen på områder som
- Klimagassberegninger
- Klimaavtrykk for ulike materialer og systemer
- Sertifiseringsordninger for klimavennlige bygg
- Ombruk og gjenbruk
- Finansieringordninger
Varighet: 2023-2024-2025
Prosjektet drives av Norwegian Wood Cluster, Civitas og Norconsult
Mer info på www.klimavennligebygg.no
Vil du motta nyhetsbrev fra Klimavennlige bygg Innlandet? Klikk her